70 години од загинувањето на првоборецот Мара Димова
12-05-2014 РЕГИОН

Смртоносниот куршум на денешен ден пред 70 години го згаснува животот на првоборецот Мара Димова родена во Кавадарци 1918 година.Во дворот на поранешниот монопол кој исто го носи нејзиното име и ден денес за животот и делото потсетува спомен бистата на жената првоборец.Во нејзина чест денеска свежо свеќе положија Сојузот на борци Кавадарци, членови на семејството на Димова и претставници на Локаланата Самоуправа.

 

Мара Димова е име кое првоборски потсетува и на организираните штрајкови за поголеми плати кој ги организирале монополските работници,а таа како голем другар секогаш застанувала на чело на истите. Борејќи се секогаш за правата но и слободата на својата земја згаснува и нејзиниот живот, но името и останува засекогаш втемелено во историјата за слободна Македонија.

М.М

Додади коментар