Забразано се гради новата фабрика во Велес
15-04-2014 РЕГИОН

ТЕШКА ГРАДЕЖНА МЕХАНИЗАЦИЈА ЗАБРЗАНО РАБОТИ ВО ИНДУСТРИСКАТА ЗОНА КАРАСЛАРИ. ИЗГРАДБАТА НА ФАБРИКАТА ЗА АВТОМОБИЛСКИ ДЕЛОВИ НА „МАРКАРД“ НАПРЕДУВА СПОРЕД ПРЕДВИДЕНАТА ДИНАМИКА.

ФИРМИТЕ ИЗВЕДУВАЧИ СЕУШТЕ СЕ ВО ПРВАТА ФАЗА. ПРЕД СЕБЕ ИМААТ ЗАДАЧА ДА ГО НИВЕЛИРААТ ЗЕМЈИШТЕТО НА НУЛТА ТОЧКА. ЗА ТАА ЦЕЛ ПОТРЕБНО Е ДА СЕ ИСКОПААТ 200 ИЛЈАДИ МЕТРИ КУБНИ ЗЕМЈА. ДОСЕГА ЗАВРШЕНА Е ПОЛОВИНА ОД РАБОТАТА.

ЗА РЕАЛИЗЦИЈА НА ОВАА ФАЗА АНГАЖИРАНИ СЕ 10-ТИНА БАГЕРИ И НАД 40 ТРАНСПОРТНИ ВОЗИЛА. АКО ДОВЗОЛАТ ВРЕМЕНСКИТЕ УСЛОВИ ВО НАРЕДНИТЕ ДВЕ НЕДЕЛИ ЌЕ БИДЕ ИЗРАМНЕТ ЦЕЛИОТ ТЕРЕН.

ГЛЕТКАТА ВО ИНДУСТРИСКАТА ЗОНА Е ВОЗБУДЛИВА. МЕСТОТО НАЛИКУВА НА РУДНИК СО ПОВРШИНСКИ КОП. НАЈВИСОКАТА ТОЧКА ВО ЗОНАТА ЌЕ БИДЕ СПУШТЕНА ЗА ЦЕЛИ 10 МЕТРИ.

ГЕРМАНСКАТА ФАБРИКА „МАРКАРД“ Е ЕДНА ОД ПОГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ВО ЗЕМЈАТА. ИЗГРАДБАТА ЌЕ ЧИНИ 35 МИЛИОНИ ЕВРА. ЌЕ СЕ ПРОСТИРА НА ПОВРШИНА ПОГОЛЕМА ОД 10 ХЕКТАРИ. ПРВИЧНИТЕ НАЈАВИ СЕ ДЕКА ЌЕ БИДЕ ГОТОВА ЗА ЕДНА ГОДИНА. ТАМУ ТРЕБА ДА СЕ ВРАБОТАТ ОКОЛУ 600 ВЕЛЕШАНИ.

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ДЕНЕСКА ПОСОЧИ ДЕКА СЕЛОТО КАРАСЛАРИ КОЕ СЕ НАОЃА ВО НЕПОСРЕДНА БЛИЗИНА ,ЌЕ ДОБИЕ НОВ ФУДБАЛСКИ ТЕРЕН ,ЗАТОА ШТО СТАРИОТ Е ПРИЛАГОДЕН ЗА ПОТРЕБИТЕ НА ФИРМИТЕ ИЗВЕДУВАЧИ НА ИЗГРАДБА НА ФАБРИКАТА ,ПА ЗАТОА ТОЈ НЕМОЖЕ ПОВЕЌЕ ДА СЕ КОРИСТИ.

З.Јаневски

 Share

Додади коментар