Водата од Лукар може да се пие и без провривање!
03-04-2020 РЕГИОН

Од Центарот за јавно здравје Кавадарци информираат дека резултатите од последните земени мостри од водата за пиење од градскиот водовод Лукар, како физичко-хемиски, така и бактериолошки се испавни.

 

 

„Ова значи дека дадената препорака за задолжително провривање на водата пред употреба се укинува“ вели д-р Трајче Ризов, специјалист по хигиена во ЦЈЗ Кавадарци.

Поради наглото топење на снегот од Кожув и обилните врнежи кои ги имавме во минатиот период доведоа до заматување на водата за пиење, па од тие причини Центарот за јавно здравје издаде препорака за задолжително провривање на водата, која сега е укината.

 

А.ДДодади коментар